Renkaiden kierrätys

Valtioneuvoston päätös käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntämisestä ja käsittelystä astui voimaan 1.6.1996. Kierrätystoiminnan hoitamiseksi on perustettu Suomen Rengaskierrätys Oy. Perustajia ovat kotimainen valmistaja, suurimmat maahantuojat ja Autonrengasliitto.

 

Yhtiön tehtävänä on organisoida käytöstä poistettujen renkaiden keräily, uudelleenkäsittely ja markkinointi hyötykäyttöön. Kuluttaja voi jättää käytöstä poistamansa renkaat lähimpään renkaita myyvään yritykseen, joka on velvollinen ottamaan vastaan myytävään määrään nähden kohtuulliseksi katsotun määrän renkaita.

 

Renkaiden hankinnan yhteydessä kuluttajalta peritään erillinen kierrätysmaksu, jolla Suomen Rengaskierrätys Oy:n toiminta rahoitetaan. Yritys ei tavoittele taloudellista hyötyä vaan pyrkii hoitamaan sen kanssa sopimuksen tehneiden tuottajien osalta annetun Valtioneuvoston päätöksen mahdollisimman kokonaistaloudellisesti.

 

Mihin vanhat renkaat päätyvät?
Renkaiden kierrätyksessä noudatetaan EU:n jätedirektiivissä ja uudessa jätelaissa säädettyä etusijajärjestystä, jonka mukaan ensisijaisesti on ehkäistävä jätteen syntyä. Mahdollisuuksien mukaan renkaat pyritään valmistelemaan uudelleenkäyttöön, kierrättämään materiaalina tai hyödyntämään energiana tässä järjestyksessä. 

 

Valtaosa renkaista hyödynnetään kokonaisina, leikkeenä tai rouheena tie- ja maanrakennustarpeisiin. Kumigranulaattia käytetään joustoa vaativien alustojen kuten keinonurmien sekä urheilu- ja leikkikenttien pintarakenteissa. Hienojakoista kumiaineista käytetään asfaltin sideaineena vähentämään rengasmelua ja lisäämään kulutuksen kestoa. Kaatopaikkarakentamisen vähentyessä käytöstä poistetuille renkaille kehitellään jatkuvasti uusia hyötykäyttöratkaisuja kotimaassa ja kansainvälisesti.