Renkaiden käyttö ja huolto

1. Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti. Oikeat rengaspaineet eri kuormituksille löydät autosi ohjekirjasta, usein myös polttoainekorkin kannesta, kuljettajan ovitolpasta tai hanskalokeron kannesta. Poikkeavan rengastyypin tai -koon sekä talvirenkaiden painesuosituksen saat selville rengasasiantuntijalta.

 

2. Tarkkaile säännöllisesti renkaidesi kuntoa ja kulumista.  Voit tarkastaa renkaidesi urasyvyyden silmämääräisesti tai sopivalla apuvälineella. Kesärenkaissa vaadittu urasyvyys on lain mukaan vähintään 1,6mm, mutta Liikenneturvan suosittelema turvallinen raja on 4mm. 4mm urasyvyyden voit tarkastaa helposti kahden euron kolikolla. Jos kolikon uloin osa uppoaa renkaan uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään yli lain vaatimien rajojen.

 

3. Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 - 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Muista tarkistaa rengaspaineet vaihdon yhteydessä.

 

4. Jos talvirenkaidesi pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja, niin parempikuntoiset renkaat kannattaa asentaa auton taka-akselille ja vastaavasti huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa. Kun takarenkaiden pito menetetään, auto voi lähteä nopeastikin hallitsemattomaan liikkeeseen, jota on erittäin vaikea korjata. Suuri osa talviolosuhteiden aikana sattuneista kolareista onkin tilastojen mukaan aiheutunut takapyörien pidon menetyksestä.

 

5. Kun asennat renkaita, tarkista aina onko renkaan sivuun merkitty pyörimissuunta. Asenna rengas pyörimissuunnan mukaisesti. Jos rengas asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, se ei toimi kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.

 

6. Aja rauhallisesti. Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa ajaa sisään kuten autotkin. Maltillinen vauhti, ja mahdollisimman vähän rajuja ohjausliikkeitä 500 ensimmäisen km:n aikana pidentävät renkaiden käyttöikää.

 

7. Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, uudet renkaat kannattaa asennuttaa rengasliikkeessä ja samalla tarkastuttaa auton ohjausgeometria.