EU-rengasmerkintä

Standardoidun EU-rengasmerkinnän (alkaen 1.11.2012) tavoitteena on lisätä tieliikenteen turvallisuutta, taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä edistämällä turvallisten ja polttoainetaloudellisten sekä hiljaisten renkaiden käyttöä. Uusi rengasmerkintä tuo kuluttajalle lisätietoa renkaiden ostopäätöksen tekoa varten.

Rengaspaineiden tulee olla oikeat ja ne pitää tarkistaa säännöllisesti, jotta varmistetaan polttoainetehokkuus ja märkäpito.

Vaikka nämä ominaisuudet ovat tärkeitä, on myös muita suorituskykyyn vaikuttavia osatekijöitä.

Polttoainetehokkuus

Luokasta A (taloudellisin)
luokkaan G (vähiten taloudellisin)

Vierintävastus on yksi niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat ajoneuvon polttoaineen kulutukseen. Mitä pienempi vierintävastus, sitä vähemmän polttoainetta tarvitaan ajoneuvon liikuttamiseen ja sitä pienemmät ovat CO2 -päästöt.

Henkilöautoissa ero polttoaineen kulutuksessa rengasluokkien A-G välillä voi olla jopa 7,5%* Se tarkoittaa keskimäärin 0.65 litraa per 100 km.

Huom.: Hyvä rengashuolto on aivan yhtä tärkeää polttoainetehokkuuden kannalta. Saavutettavat säästöt riippuvat ajoneuvotyypistä, tieolosuhteista ja ajotavasta.

 

Ohiajomelu

3 merkintää luokasta 1 (hiljaisin)
luokkaan 3 (meluisin)

Renkaan ohiajomelu mitataan desibeleinä (dB) ja sitä verrataan uusiin Euroopan ohiajomelutasoihin, jotka otetaan käyttöön vuonna 2016.
 

Huom.: Ohiajomelu ei välttämättä kerro sitä, kuinka kovaa ääni kuuluu ohjaamoon sisälle. 

 

1 Ääniaalto
= nyt jo 3 dB tulevaa EU:n raja-arvoa pienempi

2 Ääniaaltoa
= nyt jo tulevan EU:n raja-arvon mukainen

3. Ääniaaltoa
= nykyisen EU:n raja-arvon mukainen

Märkäpito

Luokasta A (paras märkäpito)
luokkaan G (huonoin märkäpito)

Jarrutusvaste on yksi renkaan tärkeimmistä suorituskykytekijöistä märällä pinnalla ja se on oleellisen tärkeä turvallisuuden kannalta. Jarrutusvälimatkan eri rengasluokkien A-G välillä voi olla jopa 30 %*. Esimerkiksi 80 km tuntinopeudella kulkevan henkilöauton jarrutusmatka voi lyhentyä jopa 18 m täydessä jarrutuksessa märissä olosuhteissa.
 

Huom.: Monet muutkin tekijät vaikuttavat turvallisuuteen märällä ja kuivalla kelillä. Jarrutusmatkat saattavat vaihdella ajoneuvotyypin ja tieolosuhteiden mukaan.